Jakten på kongens talerstol – vi fant den

I slutten av januar spurte vi om noen visste hvor talerstolen kongen brukte ved åpningen av Hermetikkfagskolen i 1952 har tatt veien.

Vi fant den på Måltidets Hus, og her følger en liten tekst fra Helge Bergslien (bildet), den siste direktøren da laboratoriet fortsatt var i drift:

Stiftelsen Norconserv var eier av byggene på Eiganes og forvaltet fondsmidler fra hermetikkindustrien. De frigjorte midlene fra salget av eiendommene til Stavanger kommune ble benyttet for å realisere Måltidets Hus, hvor Stiftelsen Norconserv fremdeles er 50 prosents eier.

Da en realiserte Måltidets Hus og flyttet forskningsaktiviteten dit var det et ønske om å synliggjøre opprinnelsen fra hermetikkindustrien. Ved å plassere talerstolen med «nøkkelen» som var selve symbolet på hermetikkmiljøet i Stavanger sikret en nettopp koblingen til miljøet og opprinnelsen.

Det hører med til historien at resterende midler fra Stiftelsen Norconserv brukes til forskning for næringen den dag i dag med Nofima som forskningsinstitutt. Nofima er en fusjon mellom flere forskningsmiljø inkludert forskningsinstituttet Norconserv.

Meld din interesse


Det er fortsatt noen få leiligheter til salgs. Vil du ha byens flotteste park som hage og din egen barista på hjørnet? Da ligger din framtid i Ledaal Park!