Denne illustrasjonen viser hvordan Festsalen i Ledaal Park Alexander kan bli, og er ikke bindende i noen henseender.

Festsalen i Ledaal Park Alexander

”De er ganske umulige – de unge piker, så snart det er tale om fest eller dans.” Sitatet er fra Alexander Kiellands roman Sankt Hans Fest fra 1887, men om det passer for fortiden eller fremtiden til Festsalen i Alexander skal likevel være usagt.


Under åpningen av Norges Hermetikkfagskole i 1952 stod selveste kong Haakon VII på talerstolen i nettopp denne salen foran en forsamling bestående av byens prominenser. Etter åpningen kunne man i dette magiske rommet ønske velkommen til alt fra høytidelige selskaper med hvite duker og sølvtøy til små ballerinaer og husmødre med malerambisjoner. I forbindelse med rehabiliteringen av dette staselige bygget skal Festsalen i Alexander oppusses til fordums prakt. Det vil være et lokale perfekt for arrangementer som bryllup, konfirmasjoner, minnestunder og jubileer, men også utstillinger og andre kulturelle begivenheter, vinsmaking, foreningsmøter, bridgekvelder og mer – alt med vakker utsikt mot parken og Ledaal.

Et førsteklasses kjøkken og et eget garderoberom er blant det som skal på plass. Lokalet kan egentlig benyttes som arena for alle typer sammenkomster, og Ledaal Parks beboere vil ha de beste muligheter til å benytte lokalet når noe skal markeres.

– Festsalen er unik!


– Et fantastisk rom, sier Arnfinn Hanssen, gallerist og eier og av Kunstgalleriet i Madlaveien 75, om Festsalen i Ledaal Park Alexander.

– Det å åpne opp et slikt rom og gjøre det tilgjengelig for beboere og byens innbyggere, er en raus og gjestfri tanke som skaper fellesskap. Festsalen har en utrolig atmosfære, og med utsikten, parken og den historiske bebyggelsen rundt, er det et sted som kan bidra til at livet blomstrer, smiler Arnfinn. Han ser for seg at Kunstgalleriet gjerne vil bruke Festsalen til utstillinger, blant annet med Magne Furuholmen.

– Det er viktig at et slikt rom blir brukt. Her kan Kunstskolen få en fin arena, og jeg håper på utstillinger med både nye og etablerte kunstnere. Jeg gleder meg til å få en slik ressurs i bydelen!

Arnfinn Hanssen - Base Bolig

Åpningsutstilling med Magne Furuholmen

Når Ledaal Park-prosjektet ferdigstilles, Festsalen står ferdig oppusset og de første beboerne flytter inn, planlegges det en åpningsmarkering der Magne Furuholmen holder utstilling.


Furuholmen, som har sin kunstneriske bakgrunn som elev av kunstneren Kjell Nupen, holdt sin aller første utstilling i 1989 på Galleri Sølvberget i Stavanger. Siden den gang har byen opplevd flere utstillinger av Furuholmens verker, og han er i dag en etablert kunstner både i Norge og internasjonalt. Som billedkunstner arbeider Furuholmen med maleri, grafikk, keramikk, glass og lyd, samt installasjoner. Han er representert i samlingen til flere norske og utenlandske institusjoner, og kjøpt inn av blant annet Norsk Kulturråd, Henie Onstad Kunstsenter, Kistefos Museum, Sørlandets Kunstmuseum, Museum of Contemporary Glass Art i København og Biblioteque Nationale de France.